top of page

Türkiye'nin "Ay Görevi"nde Kullanılacak Fotodedektörler Bolu'da Üretilecek

Anadolu Ajansında yer alan habere göre Türkiye’nin Ay Görevinde kullanılacak fotodedektörler Bolu’da üretilecek.

Bir Milli Başarı Hikayesi

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Nükleer Radyasyon Dedektörleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜRDAM) ve Çin Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan "Ay Görevi Roket Ateşleyici Sistem Veriminin İzlenmesinde, Yangın Söndürme ve İnfilak Bastırma Sistemlerinde Kullanılacak Üstün Performansa Sahip GaN Fotodedektörlerin Üretilmesi Projesi", TÜBİTAK'tan destek almaya hak kazandı.

Fotoğrag Mehmet Emin Gürbüz AA


NÜRDAM Müdürü Prof. Dr. Ercan Yılmaz, AA muhabiri Mehmet Emin Gürbüz’e şunları aktardı:

"Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi Ay görevindeki roket sisteminin ateşleyici kısmının veriminin izlenmesinde, yangın söndürmede ve infilak bastırmada kullanılacak sensörlerin üretimini burada gerçekleştireceğiz. Proje onaylandı, şu anda bütçesini beklemekteyiz. Bütçesinin gönderilmesinden sonra çalışmalara hızlı şekilde başlayacağız."
Yılmaz, Ay görevi için üretecekleri sensörlerin projesinin Türkiye Uzay Ajansı (TUA) tarafından da destek aldığını belirterek, üretim sürecini tamamladıktan sonra TUA ile iş birliği içerisinde rokete entegre etme sürecine başlayacaklarını bildirdi.

Samayolu Dışındaki İlk Gezegen Keşfi

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Samanyolu galaksisinin dışında yer alan bir gezegene dair ilk işaretleri ntespit edildiğini duyurdu. NASA'nın Chandra X-ray Gözlemevi'ni kullanılarak bulunan gök cisminin Dünya'dan 28 milyon ışık yılı uzakta olduğu belirtildi. Bilim insanları, "M51-ULS-1b” adını verdikleri potansiyel gezegenin, galaksinin ötesindeki bilinmeyenlere ışık tutttuğunu vurguladı.
Güneş sisteminin dışında şimdiye kadar yaklaşık 5 bin öte gezegen bulundu ve hepsi Samanyolu Galaksisi’nde yer alıyor. NASA'dan yapılan açıklamada, keşfedilen gök cisminin gezegen olduğunun onaylanması durumunda. Samanyolu'ndakilerden binlerce kat daha uzakta olacağı belirtildi.

Mars One Projesi

Mars One projesi, NASA ile bir ilgisi olmayan özel bir girişim. 2027’de ilk insan seyahatini göndermeyi planlıyorlar. Bunun için önceden bazı keşif araçları gönderildi. Bu yıl yaşam destek ünitelerinin gönderilmesi planlanıyor. Bir devlet kuruluşu olmadığı için yatırımcılar ve bağışçılar sayesinde projelerini finanse ediyorlar. Bunun için “hiç kimsenin ödediği vergi bu projede kullanılmıyor” diyorlar. Hem finansman hem de pazarlama yöntemi belki de :)



Geç Kaldık Ama Yakalayabiliriz

Astronomi, Uzay Fiziği vb bilimleri okuyan insanların mezun olduktan sonra matematik öğretmeni yada en fazla bilgisayarcı olduğu ya da okulu bırakıp veterinerlik okumaya başladığı bir ülke idik. Bugün yazılım üzerine liseler açıldı, kendi otomobilimizi, kendi milli muharip uçağımızı yapmayı konuşuyoruz, hatta üretmeye başladık. Türk Uzay Ajansı kuruldu ve bu kurumun vizyon belgesine göre üniversiteler proje üretmeye başladı. Baştaki haber de bunun bir örneği aslında.


Şurası bir gerçek ki geç kaldık. Ancak yarışı bırakacak kadar da değil. Öyle olsa bile yarışı bırakmak gelecekte yok olmak demektir. Müteakip haberler de bunu anlatıyor. Ama biz yılmayız!..

Commentaires


IMG_20211002_202001_120.webp

Merhaba! Bu yazıyı okumayı tercih ettiğin için teşekkürler!

Yazıyı beğendiysen umarım kendi sosyal medyanda da paylaş! Kendi yorum ve fikirlerini bana iletmek istersen sayfanın altındaki formu kullanabilirsin!

Yeni yazılar sıcak sıcak bana gelsin dersen:

Bize katıldığın için teşekkürler!

  • Siyah YouTube Simgesi
  • Instagram
  • Siyah LinkedIn Simge

Düşüncelerini benimle paylaş!

Teşekkürler!

© 2023 by Turning Heads. Proudly created with Wix.com

bottom of page