COP26
- ozkantong
- 1 Kas 2021
- 3 dakikada okunur
COP da nerden çıktı demeyin. Ben de bir haber sayesinde bilgi sahibi oldum. Birleşmiş Milletler’in iklim değişikliği üzerine düzenlediği toplantıların kısa ismi. Conference of Parties yani Tarafların Konferansı. İlki 1995’te Berlin’de yapılmış. En önemli görülen toplantılardan biri 1997’de Kyoto Anlaşması ile sonuçlanan 3ncü toplantı.
26ncı toplantı Glasgow’da dün başladı ve 12 Kasım’a kadar sürecek. 26ncı konferansın resmi web sitesi: https://ukcop26.org/
Daha Yeşil
“Daha Yeşil” sloganını taşıyan konferansın “sunum” tarzını (PR boyutunu) anlamak için belki de büyükelçiler listesine bakmak lazım. Ben bu listeye bakarken Holywood yıldızları ve şarkıcıları beklerken, bilakis kendi taktik cehaletim ile karşılaştım. Çünkü liste 17 yaşında bir çevreci, TikTokçu bir TV spikeri, bir Animasyon Direktörü, bir Bisikletçi, bir Yemek Blog Yazarı… ile devam ediyor. Ben de blog yazılarım sayesinde Birleşmiş Milletler’in çehresi olabilir miyim acaba? J
Kolları Sıvayın ve Harekete Geçin
Şaka bir yana, iklim değişikliği artık 80li yıllardaki gibi bilim adamlarının kutuplarda gözlemlediği bazı doğa olaylarından ibaret değil. Bizzat günlük hayatımızı, bizi etkileyen bir gerçeklik haline geldi. Yukarıdaki videoda bunun çok çarpıcı bir sunumunu görebilirsiniz.
Videonun sonundaki cümle ise yapılması gereken asıl şeyi anlatıyor: Kolları sıvayın ve harekete geçin. Artık bekleme lüksümüz kalmadı.
COP26 Hedefleri
Bu seneki konferans, ağırlıklı olarak küresel sıcaklık artışının sınırlandırılmasına odaklanıyor. Bu konuda dönüm noktası olarak kabul edilen 2015 Paris İklim Anlaşması'nda ülkeler küresel sıcaklık artışını, sanayi devrimi öncesine oranla 2 derecenin "çok altında" tutmayı taahhüt ederken, bunu 1,5 derece ile sınırlandırmak için çaba göstereceklerini bildirdi. Ancak bu ulusal hedeflerin, Paris İklim Anlaşması'ndaki sıcaklık hedeflerini tutturmak için yeterli olmayacağı hatta 3 derece veya daha fazla ısınmanın görüleceği belirlendi.
Şimdi tüm ülkelerden, 1,5 derece hedefine uygun olarak ulusal hedeflerler belirlemeleri isteniyor. Bilim insanları, dünyanın 1,5 derece hedef için emisyonların 2030 yılına kadar 2010 seviyelerine kıyasla yüzde 45 azaltılması ve ardından da 2050'ye kadar net sıfır emisyona düşürülmesi gerektiğini tahmin ediyor.
COP26 ve Türkiye
NTV’nin haberine göre Ekim başında Paris İklim Anlaşması'nı onaylayan Türkiye, 2053 net sıfır hedefine giden yol haritasını belirleyebilmek amacıyla 2022'nin başlarında kapsayıcı bir İklim Şurası oluşturacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının adı "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı" olarak değiştiren Türkiye; enerji, tarım, sanayi, ulaşım, ekonominin her sektöründe, iklim gündemiyle uyumlu güçlü politikalar uygulamaya ve küresel iklim eyleminde öncü bir rol üstlenme sözü veriyor.
Peki ya Çin?
Yine NTV’nin haberine göre Emisyonda ülke olarak en büyük payı olan Çin'in lideri Şi Cinping'in Glasgow'a gelmesi beklenmiyor. Ancak buna rağmen Çin'in taahhütte bulunabileceği değerlendiriliyor. Şi, 2020'de Çin'in 2060 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşacağı sözü verse de analistler, Pekin'in uygulamalarının sıcaklığın 1,5 dereceyi aşmasına yol açabileceğini belirtiyor.
Çin'in yanı sıra Suudi Arabistan, Rusya ve Avustralya dahil büyük fosil yakıt üreticileri de taahhütlerini güçlendirmeyi reddediyor. Brezilya ise hala Amazon ormanlarını kesmeyi sürdürüyor.
Birey Olarak Ne Yapabiliriz?
Sizler için National Geographic sayfasından bu konudaki faydalı bilgileri özetledim: Kaynak:
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK büyük bir kelimedir. Ama konu hepimizin yaptığı şeylere gelince, eğer herkes az da olsa bir şey yapsa, bu çok fazla şeye dönüşebilir. Kendi evimizde tükettiğimiz şeylerin dünyadaki en büyük ve en hayati ekosistemler üzerinde doğrudan etkisi olabiliyor. Türlerin ve biyoçeşitliliğin yıkıcı kaybının önlemek için gereken tek bir şey var: harekete geçmek! Her birimiz, her gün yaptığımız seçimlerle olumlu bir fark yaratma gücüne sahibiz: işte başlamanın 26 yolu.
1. Daha az ürün satın alın
2. Daha fazla bitki tüketin
3. Daha az enerji kullanın
4. Plastiksiz piknik
5. Yeşil Temizlik
6. Yatırımlarınızı inceleyin
7. Mikrofiberleri yönetin
8. Daha akıllı bakım yapın
9. Kağıtı hayatınızdan çıkarın
10. Yakıt ikmali yapın (re fuel)
11. Sürdürülebilir maske kullanın
12. Ofisinizi ekolojik hale getirin
13. Yaban hayatı savunun
14. Genç başlayın
15. Balıkları denizde bırakın
16. Plogging yapmaya gidin
17. Duş sürelerini kısaltın
18. Teknoloji cirosunu azaltın
19. Yeşil bir bahçe yetiştirin
20. Seyahat etme biçiminizi değiştirin
21. Gezegen dostu alışveriş yapın
22. Modayı takip eden bir çevreci olun
23. Hayatınızı doğayla birleştirin
24. Hayat boyu sürecek tasarımlar seçin
25. Dünya Günü’nü Unutmayın
26. İsraf etmeyin
コメント